Szegedi Innovatív Informatika verseny

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete negyedik alkalommal hirdetett versenyt középiskolások számára, a Kreatív Tudományos Program keretein belül. Műszaki, illetve Informatikai szekcióban. A versenyre, a zsűri a két szekció a legjobb 9-9 hazai, és határontúli csapatát válogatotta a döntőbe, mely 2018. április 6-án és 7- én került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bolyai épületében.

Intézményünk tanulója, Korom Richárd, az Informatika szekció pályázatára 2017. decemberében jelentkezett, az általa létrehozott e-Gradu névre hallgató értettségire felkészítő szoftverével, melynek legfontosabb kritériuma a tanulás megkönnyítése, segítése, mindez úgy, hogy időtől és helytől függetlenül a tanulók rendelkezésére álljon.

„A program segítségével a diákok a hagyományos papír alapú dolgozatok helyett digitális teszteket, jegyzeteket, illetve esszéket készítenek, mellyel a környezettudatosság kialakítását is figyelembe vettem, mert ennek következtében csökken a papírhulladék mennyisége.

A tervezésénél három alapelvet fogalmaztam meg :

  A tanulói teljesítmény támogatása, megsegítése

  Az időhatékonyság optimalizálása

  A tanári munka leegyszerűsítése” /Korom Richárd/

szte

A pályázati munkát egy rövid absztrakt készítésével kellett bemutatni, amit egy 5 tagú zsűri értékelt. A zsűri elnöke Dr. Nyúl László Intézetvezető egyetemi docens, a tagok között Dr. Balázs Péter, az Informatika Tanszék egyetemi docense, Dr. Dombi József Dániel ,projektvezető tudományos munkatárs, Frizt Zsombor, az NNG fejlesztési központ vezetője, és Fodor Zsolt középiskolai tanár, az SZTE gyakorló gimnáziumából. Richárd az első fordulót sikeresen teljesítette, ezzel biztosítva helyét a döntőben. A második fordulóban a zsűri és a közönség előtt egy prezentáció segítségével mutatta be munkáját, majd a szoftvert működés közben is megtekintette a zsűri.

A felkészülésnél Fási Szilvia pedagógia, míg Lukács Magdolna informatikai tanácsokkal segítették munkáját. A szoftver működése folyamatos tesztelésen esett át, ma már aktív használatban van.

Intézményünk tanulója több neves tehetséggondozó iskola tanulója mellett bizonyíthatta tehetségét, 3. helyezést ért el, amivel bizonyította tehetségét, kreativitását, és fontos a továbbtanulás szempontjából, hisz ezzel értékes többletpontokat szerzett.

Az eredmény értékét növeli, hogy a többiek 2-3 fős csapatban dolgoztak, és a munkát felosztották egymás között ő egyedül készítette a szoftver teljes tartalmát. A döntőbe jutott tanulók munkái a Szegedi Innovatív Informatika verseny 2018-es kiadványába bekerültek.

szte2

Köszönjük az iskola támogatását, hogy részt vehettünk a versenyen, és köszönjük a segítséget azoknak a kollégáknak, akik a versenyzőt bíztatták, támogatták!

Orosháza, 2018. április 08.                

                                                                                                                          Fási Szilvia, Lukács Magdolna

Gratulálunk Korom Richárdnak, a sikeres szerepléshez, köszönjük felkészítő tanárainak munkáját! További sok sikert kívánunk!