16. MATESZ járási szintű haditorna

2018.05.19-én szombaton délelőtt ismét a Tudásparkban került megrendezésre a 16. MATESZ járási szintű haditorna. A versenyre 7 csapat nevezett. 3 fiú, 3 lány és 1 vegyes csapat indult a küzdelemben. A tanulók Orosházáról, Békéscsabáról érkeztek. A himnusz elhangzása után a Magyar Tartalékos Szövetség részéről Gulyás László ezredes nyitotta meg a versenyt.

A járőrlapok kiosztása után a tesztlap kitöltése következett, amelyben a kerek évforduló kapcsán a az első világháborúhoz kapcsolódó kérdéseket kaptak a csapatok. A feladatlapot csapatoknak együtt kellett kitölteni. Itt a történelmi ismereteiket kellett a tanulóknak megmutatni. Nevezetes történelmi személyekre, csata színhelyekre, frontvonalakra, szövetségesek szereplőire kérdeztek rá. Évszámokban is biztos tudásra volt szükség, de fegyverismeret is előfordult. Gregor László százados kérdései nem kis fejtörést okoztak.

A teszt megírása után gyakorlati feladatok következtek. Csapatnak egyszerre kellett lefutni időre a 400 métert terepen, ahol az első és az utolsó tag ideje számított. Lövészeten bukó célra légpuskával lőttek a csapat tagjai. Fegyverismeretnél gépkarabélyt kellett időre szét és összeszerelni. Az akadálypályán kézigránát dobás, gátfutás, futógumi, kúszófolyosó nehezítette a terepet. Majd egy 50 kg súllyal a hordágyon, sebesült szállítás zárta a sort.

A verseny alatt végig katonazene lelkesítette a csapatokat. A Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabáról érdekes bemutatót tartott a résztvevőknek és a végén az érdeklődők is kipróbálhatták a vívás tudományát. Rendőrség és a Tűzoltóság is képviseltette magát egy-egy gépjárművel, amelyeket a résztvevők megtekinthettek, beleülhettek, kipróbálhattak bizonyos funkciókat.

Iskolánkból egy fiú és egy lány csapat indult. Minden feladatot sikeresen, balesetmentesen teljesítettek. 

A fiú csapatunk megnyerte a versenyt a Székács Evangélikus iskola és a békáscsabai Lakótelepi SE Matesz csapata előtt.

Gratulálunk a résztvevőknek és a győztes csapatunknak!

                                                                                                                                               Györgyné Jakab Katalin