Fogadóóra

Tisztelt Szülő!

Tájékoztatjuk, hogy 2017. április 5-én 16 órától fogadóórát tartanak pedagógusaink, melyre szeretettel várunk minden szülőt.

Tisztelettel: az iskola vezetősége

XX. Kós Károly Kupa

A XX. Kós Károly Kupának 2017. április 1-én Békéscsabán a Csaba Center adott otthont. Iskolánkból a 13/B osztályból 3 tanulót neveztünk marcell vízhullámból: 

-Hegedűs Laura

-Priskin Laura

-Tűri Eliza

A műveletet babán, teljes fejen, 25 perc alatt kellett elvégezni. 

Dobogós helyezést Hegedűs Laura ért el, teljesítményét 3. helyezéssel értékelték. 

Felkészítője Cseh István volt. 

 

Orosháza, 2017. április 3.

 

Kaposvári Gergely

       szaktanár

Meghívó a Szakmák Éjszakájára

a kp

 

I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny

2017. március 31. - április 01. között Miskolcon került megatartásra az I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny. Iskolánkat a régiós selejtező után a 9. legjobb eredménnyel jutott a döntőbe (Bőte Martin - Mentényi Miklós - Kecskés Richárd - Korom Richárd) összetételű csapattal.

Az országos versenyre való felkészülésnél a szaktanárok és a csapattagok mindent megtettek, hogy a legjobb eredményt érjük el. Sajnos Korom Richárd szemsérülése miatt új tagot kellett bevonni a csapatba (Györgyi Adrienn), aki viszont a verseny előtt egy nappal, jelezte hogy vállsérülése miatt  nem tudja vállani a versenyt.

A tanárok döntése alapján Györki Erik került a csapatba negyedikként,  - az utolsó pillanatban.

Ilyen előzmények után utaztunk Miskolcra, ahol az ország legjobb iskolái voltak jelen. A régiós eredmények ismeretében bármilyen eredmény születhetett. Az adott forma, hiba és a versenystressz döntően befolyásolhatta a csaptok szereplését.

Végeredményben az ország 11-ik legjobb csapata lettünk. Nagyot küzdöttek a diákjaink! Ez a küzdés mindig is jellemző volt csapatunkra!

A verseny részeredményeit figyelembe véve nincs miért szégyenkeznünk. Büszkék lehetünk a tanulókra, figyelemmel, hogy lövészetben nyújtott teljesítmény alapján az ország legjobbját nyújtottuk!!! Ugyanakkor akadálypályán - ahol a CSAPAT együtt lüktetése nagyon fontos- szintén a legtöbb pontot értük el! A büntetés-végrehajtási ismeretek elméleti és gyakorlati végrehajtása során összesítésben harmadik legjobb eredményt értük el.  Értékes pontokat veszítettünk a katasztrófavédelmi megmérettetésen.

A csapatagok fizikai képességét külön-külön mérték. Itt minden csapattag kiváló értéket ért el!

A verseny közben megtartásra kerülő szakami konferencián képviseltük iskolánkat. Észrevételeket, indítványokat tettünk a szakmai tárgyak oktatására, követelmények kialakítására és nem utolsó sorban a közelgő érettségire vonatkozóan.

Köszönjük az iskola támogatását, hogy részt vehettünk a versenyen és köszönjük a segítséget a azoknak a kollégáknak is, akik a versenyzőket elengedték a tanórákról gyakorolni! Köszönjük továbbá azt is, hogy a kollégiumban egy szobát rendelkezésünkre bocsátottak a büntetés-végrehajtási verseny gyakorlására!

Cél jövőre: még előkelőbb helyen végezni!

Orosháza,2017. április 02.



                                                                                      Jova Attila-Novák István

                                                                                       kísérő tanárok

Beszámoló az olaszországi szakmai gyakorlatról

Az Erasmus + program keretében a Marco Polo Gruppo Europeo di Interesse Economico (G.E.I.E), a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség együttműködésében meghirdetett olaszországi szakmai gyakorlatra sikeres pályázatot nyertem.  Nagy izgalommal vártam az 1 hetes utazást, melyre 2016 április 10-én került sor. A szakmai gyakorlat a vendéglátásban végzett, tanuló pincér, szakács, vendéglátásszervező-vendéglős tanulóknak szól, de a pedagógusoknak, oktatóknak szóló pályázat célja az volt, hogy mi is megismerjük, tájékozottak legyünk a tanulóink előtt álló lehetőségekről.

A 8 órás autóbusszal történő utazást kompenzálta a látvány, mely Grado városában fogadott minket, valamint az Eden Hotel szobai teraszáról látható csodálatok kilátás a tengerre.

A tanulmányút programjának, és az előadóknak a megismerése után elkezdődött a komoly munka. Nagy segítségünkre volt Mihalik Viktória, kint élő aktívan a vendéglátásban dolgozó magyar szakember, valamint Alessandro Arena és Sergio Mai chefek. Előadásokon, konyhai gyakorlaton vettünk részt, ahol megismertük Friuli-Venezia-Giulia tartományok hagyományait, alapanyagait, tradicionális ételeit, fűszereit.

Minden nap eredményesen működő családi gazdálkodásoknál tettünk látogatásokat, például a világhírű Jolanda del Colo húsfeldolgozóban, valamint a Zoff családi bor pincészetében, ahol csodálatos környezetben volt részünk vendégszeretetüket élvezni.

A képzés során megismertük a mediterrán diétát, a főzési gyakorlaton az alapanyagok kiválasztásától a különböző konyhatechnológiai műveletekig, valamint a tálalás, szervírozás, megfelelő italajánlásig komplex képet kaptunk.

Úgy érzem ez sokat segített abban, hogy a későbbiekben a szakmai vizsgára való felkészítésben, az ételsorok összeállításában, valamint az elméleti anyag feldolgozásában alaposabban, szélesebb látókörrel adjam át a tapasztalataimat a tanulóknak.

Szerintem szükség van ilyen lehetőségekre, fórumokra, ahol a különböző intézményekben, gyakorlati helyeken oktató tanárok, szakemberek találkozhatnak, megoszthatják gondolataikat, tapasztalataikat kicserélhetik.

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a képzésen a Gyulai Szakképzési Centrum Orosházi tagintézményének a tanára, oktatójaként.



Orosháza, 2016. május 20.                                                                          Béres Enikő
                                                                                                                               tanár
 

 

                                                                                                                   

214

635